SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wzrost i meta

  • [...] stężenie glukozy na czczo powodowało, iż pole powierzchni pod krzywą dla glukozy było mniejsze w ciągu 2 godzin po posiłku, to znaczy, że spożycie owsa słabiej stymulowało wzrost stężenia cukru we krwi (lepsza kontrola glikemii, dłuższe życie), powodowało długofalowo spadek stężenia glukozy na czczo (działanie antycukrzycowe), stężenie HbA1c [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2624 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • [...] dowodów może zostać poprawiona poprzez uwzględnienie pomiarów stężenia NO3− i NO2− we krwi w celu oceny, w jaki sposób u danej osoby przebiega metabolizm azotanów. Większy wzrost stężenia NO2− we krwi po suplementacji NO3− był w badaniach z udziałem sportowców wytrzymałościowych powiązany z lepszą efektywnością ergogeniczną. Interpretacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1424 Data: 2023-06-27 12:55:57
  • [...] drzewa, potrafią nawet analizować ich korę oraz liście, ale nie są w stanie dostrzec lasu. Warto dostrzegać nie tylko szczegół, ale i ogół. Nie ma żadnych dowodów na to, iż wzrost stężenia testosteronu i hormonu wzrostu po sesji interwałowej ma wpływ na hipertrofię (wzrost włókien mięśniowych) czy kości. Jest to zwyżka trwająca po prostu za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1187 Data: 2023-02-04 15:35:32
  • Czego dowiesz się z tego artykułu?  Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5430 Data: 2020-07-06 11:17:50
  • [...] insulinowej na posiłek u osób z nadwagą/otyłych w porównaniu z grupą kontrolną spożywającą to samo śniadanie bez cynamonu, W obu grupach cynamon miał niewielki wpływ na wzrost stężenia glukozy (ale ledwo zauważalny), U uczestników o prawidłowej masie ciała po dodaniu cynamonu odpowiedź ze strony insuliny była zredukowana, ale nie tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2236 Data: 2022-12-12 12:04:01
  • [...] hipertroficzne w porównaniu do trenowania partii raz w tygodniu. A więc największe grupy mięśni powinny być trenowane przynajmniej dwa razy w tygodniu, aby stymulować ich wzrost. Na razie nie wiemy, czy trening grupy mięśniowej trzy razy w tygodniu daje większe efekty niż protokół zakładający dwie sesje w tygodniu, wymaga to ustalenia. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11555 Data: 2017-06-09 08:17:38
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka o 18%). Interpretacja Zarówno zbyt duża jak i zbyt mała podaż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1373 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • Jaja a miażdżyca - nowe badania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5151 Data: 2017-04-18 07:29:33
  • W propagandowym filmie opublikowanym na kanale „60 Minutes Australia” pojawiła się nieprawdopodobna scena. Rzekomą ofiarą zielonej herbaty stał się Matthew Whitby, w materiale wideo pokazywał blizny po operacji. Musiał poddać się przeszczepowi wątroby, gdyż według lekarzy zostały mu dwa tygodnie życia. Podsumowanie Wątrobę niszczą np. napoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1922 Data: 2021-04-01 16:42:17
  • Tytułowe zagadnienie budzi sporo pytań i kontrowersji. Jeśli nie chcesz czytać całego opracowania, moje zdanie w tej kwestii jest następujące: jeśli nie musisz, to nie biegaj. Jeśli biegasz, to będziesz musiał ograniczyć trening siłowy lub zrezygnować z obciążenia większości grup mięśniowych, które są ważne w trakcie biegu. U osób mających już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 787 Data: 2024-05-13 09:10:01
  • Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 660 Data: 2024-01-05 13:39:26
  • [...] (m. czworogłowy uda, m. pośladkowy), prostowanie nóg siedząc (m. czworogłowy uda), uginanie nóg leżąc (grupa tylnych mięśni uda), wspięcia na palce, stojąc (łydki). Wyniki wzrostu siły w ćwiczeniach góry ciała na przestrzeni 12 tygodni: grupa treningu 1 x w tygodniu poprawiła wyciskanie o 10.6%, grupa treningu 3 x w tygodniu poprawiła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2645 Data: 2018-10-31 10:43:48
  • Odkrywane są coraz to nowsze potencjalne zastosowania dla kreatyny. W USA co roku sprzedaje się 4 miliony kg kreatyny, a ten rynek jest wart 200 milionów dolarów rocznie. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kreatyny ma szczególne znaczenie dla starzejących się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7860 Data: 2019-11-30 07:44:54
  • [...] ale również poprzez inne, niezależne od receptora mechanizmy. Bezpośrednio łączy się z receptorami w zajętych przez proces nowotworowy komórkami piersi, stymuluje wzrost i podział komórek. Jeśli autorka wiąże choroby autoimmunologiczne z jakąś wydumaną „burzą hormonalną”, to nagroda Nobla czeka, ale … na razie nikt tego nie udowodnił! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12794 Data: 2017-08-10 07:46:11
  • [...] ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 7% wraz ze wzrostem jej spożycia o każde 10 μg. Witamina K2 poprawia wrażliwość na insulinę poprzez udział w tym zjawisku białka zależnego od witaminy K, osteokalcyny, a także dzięki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1253 Data: 2021-02-16 16:30:05
  • [...] Czy są one wiarygodne? Hamowanie stanu zapalnego po treningu Ponadto hamowanie stanu zapalnego po treningu siłowym może negatywnie wpływać na adaptacje do treningu (wzrost siły i masy mięśniowej). Nie dzieje się tak u osób w podeszłym wieku, do tej pory nieaktywnych fizycznie. Większe dawki aspiryny powodują szum w uszach, upośledzenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1011 Data: 2024-03-15 11:21:48
  • [...] kilka możliwych przyczyn, dla których pojawia się nadciśnienie np. wywołane przez preparaty często stosowane przez sportowców. Sam wysiłek fizyczny powoduje chwilowy wzrost skurczowego ciśnienia krwi nawet do poziomu 230-250 mm Hg, z kolei przy wysiłku statycznym może przekraczać 350 mm Hg. Ciśnienie rozkurczowe, nie ulega znaczącym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10321 Data: 2017-04-12 08:47:36
  • [...] wywiera szeroki, niekorzystny wpływ na osiągi sportowe, możliwości wysiłkowe, odczuwanie bólu, występowanie krwawień, uszkodzenia błony śluzowej żołądka, może nawet hamować wzrost mięśni i osiągów. Referencje: Hudson, Geoffrey M. „Effects of Caffeine and Aspirin on Light Resistance Training Performance, Perceived Exertion, and Pain [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7076 Data: 2020-05-14 11:26:15
  • Ile posiłków dziennie powinna zawierać dieta?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sabotować odchudzanie (mięśnie napędzają metabolizm spoczynkowy oraz wysiłkowy, tj. rośnie „spalanie” np. tłuszczu). Ponadto wiele rodzajów białek skutecznie oddziałuje na wzrost syntezy białek mięśniowych tylko przez określony czas, dlatego np. po upływie 2,5-3 h powinno się dostarczyć kolejną porcję białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Nieco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1646 Data: 2021-08-17 19:00:29
  • Masło czy oliwa z oliwek?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się one tak groźne, jak sądzono w latach 70. XX wieku, ale nie przynoszą też zbytnich korzyści zdrowotnych. Tłuste, a niekoniecznie zdrowe produkty mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała, a więc ryzyka sercowo-naczyniowego, raka czy cukrzycy. Nie są to tylko niepoparte niczym teorie, zarówno masło, jak i oliwa z oliwek w ostatnich latach są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1209 Data: 2022-10-10 08:20:37